Woody Allen föddes i New York den 1 december 1935 som Allan Stewart Konigsberg. Han bytte namn ett par gånger i 17-19 års ålder då hans karriär som skribent började ta fart. Redan i high school kunde Allen dryga ut familjens ekonomi genom att sälja skämt till olika agenter och komiker. Han var flitigt anlitad som skämtskrivare under ett decennium från mitten av 1950-talet.

Hans agent förmådde honom att prova på stand-up, och det var i dessa halvtimmeslånga monologer som han skapade sin rollfigur som senare skulle dyka upp i flera av hans filmer. Karaktären som vi alla förknippar med Woody Allen är den lite fumliga, osäkre och pratige Manhattanbon som har ett komplicerat förhållande till kvinnor.

Samtidigt med stand-up karriären skrev han flera komiska böcker, Broadwaypjäser, fortsatte förse gräddan av talkshows och komiker med skämt och började skriva filmmanus. Hans första filmmanus var till Charles K. Feldmans What’s New, Pussycat? från 1965. Allen blev så besviken med hur den färdiga filmen blev, att han bestämde sig för att hädanefter regissera sina manus själv.

Allen lägger just i dagarna sista handen vid sin 54:e film. Det finns i en så lång regissörskarriär förvånansvärt få bottennapp, och de flesta av dem härrör från hans första decennium som filmskapare, som väl får anses vara en läroperiod. Vill du se Allens verk kan du köpa samlingsboxar eller streama från filmsajter. Se till att din surfplatta har tillräckligt med ström för några långfilmer genom att köpa en bra iPad laddare innan du sätter dig tillrätta i filmfåtöljen.

Tidiga filmår

Allens tidigaste filmer är föga förvånande av det skämtsamma slaget. Han hade ju levt gott på att leverera skämt och skoja till det, så när han fick hand om regissörspinnen fortsatte han av bara farten. Han debuterade som regissör 1966 med komedin What’s Up, Tiger Lily?. Senare skulle han göra utmärkta dramafilmer, men även i dem lyser hans underfundiga humor igenom många gånger. Från 1976 och filmen The Front kan vi se den nye Woody Allen kliva ur garderoben som en fullfjädrad filmberättare. Året efter kom hans första stora succéfilm, Annie Hall, som han vann två Oscars med, för bästa manus och bästa regi.

New York

Allen älskar sitt New York, och det är verkligen hans stad vi många gånger möter i filmerna. New York sett med Allens blick och färgad av barndomens glasögon. I flera av hans mest framgångsrika filmer spelar staden New York en av de viktigare birollerna som skådeplats, romantisk bakgrund eller som den magiska staden där miljoner livsöden utspelar sig. Några av filmerna med ett typiskt Allenskt New York är Annie Hall 1977, Manhattan 1979, Hannah and Her Sisters 1986 och Radio Days 1987.

Influenser

Woody Allen nämner ofta två europeiska regissörer som sina stora inspirationskällor, Federico Fellini och Ingmar Bergman, vid sidan av flera komiker som exempelvis Bob Hope, Charlie Chaplin och Groucho Marx.

Några av Allens filmer är en kommentar till, eller försök till dialog med, Ingmar Bergman, som exempelvis Love and Death 1975, Crimes and Misdemeanors 1989 och Shadows and Fog 1991.

Numer står dock eleven på sina egna stadiga ben.